Igazából még várni akartam ezzel a bejegyzéssel a hely következő meglátogatásáig, de olvastam néhány véleményt az étteremmel kapcsolatban, ami kontrára inspirált.
IX. kerület, Kinizsi utcában járunk. Szerintem egy átlagos belvárosinak könnyen eszébe juthat a Kaltenberg, már ha szereti a jó minőségű frissen főzőtt házi sört, vagy ha más nem egy vasárnapi ebéd emléke miatt. De az biztos, hogy ha külföldi és netán szervezett úton lévő buszos-turista, akkor jó esélye van, hogy elviszik ide egy vacsorára. És megismerheti, milyen is a magyar vendéglátás. Nos, ahogy a külföldi megítélésünk, úgy a Kaltenberg színvonala is elég vegyes.
Évek óta fel-feltűnök itt, de talán már egyre ritkábban. Kezdetben pozitív élményeim voltak vele, de idén valahogy egyre több a probléma. Lehet, hogy ez is a válság miatt van? Nem hinném. A negatív tendencia korábban megkezdődött, pl. rossz omennek bizonyult, hogy számos haladó étel lekerült az étlapról, helyükre meg nem nagyon sikerült tenni semmilyen maradandót. Legutóbb már majdnem visszavitettünk egy fogást (konkrétan egy sültkacsát), mert a nemes szárnyason húst csak nyomokban véltünk felfedezni. Abban is rossz tendenciát látok, hogy - ugyan a Kaltenbergben néha majdnem minden asztalhoz jut egy pincér, ennek ellenére -, nem kellően figyelmesek, illetve a "buszos turistákra" utaznak. Túlzottan is. Nem ritka, hogy három-négy külföldi busz parkoljon a vendéglő előtt. Volt, hogy bejött egy ilyen turnus, és az összes pincér eltűnt (és persze a zenészek is - ez utóbbi nem volt akkora baj). Aztán úgy kellett rájuk vadásznunk, ha netán rendelni akartunk valamit. Pedig láttunk ekkor is szabad munkaerőt. A turisztokra történt specializálódás mellett, tanácsos lenne ha nem felejtkeznének el a kisebb bevételt hozó, de állandó helyi sörbarát kuncsaftokról sem, mivel télen ritkábban jönnek azok a buszok. Persze, lehet úgy is pozícionálódni, mint anno például a Citadella az "átkosban", amit elsősorban a baráti szocialista országokból érkező turisták étkeztek és/vagy szálltak meg, és ritkaság számba ment a hazai kuncsaft a hatvanas-hetvenes években. Steril és torz kirakatintézmény volt, semmi több, amivel azt a hamiskás képet akartuk bemutatni, hogy milyen jól élünk. Emellett szerintem túl sok a bejáratnál az ilyen hogy is mondjam, beengedő/fogadó portás-szabású ember (jellemzően avitten kiöltözött pocakos exrendőrök?, portások?, sofőrök? ki tudja, de rossz benyomást keltenek), segíteni nem sokat tudnak, ám néha ócska poénokat eresztenek el... A csapolt sörük viszont tényleg kiváló minőségű! Magam a szűretlent favorizálom (ami nálam 10-ből 9-es). Apropó, erről jut eszembe egy újabb "medve" tendencia, hogy a kérés/rendelés ellenére szűretlen helyett szűrtet hoznak ki - mert a szűretlen elfogyott, állítólag, de nem szóltak erről, csak úgy stikában ment, hátha úgy sem vesszük észre a harmadik korsó után. Sajnos észrevettük. Akár mennyire is próbálta utólag ezt akkor bagatellizálni pincérünk. Szóval ebben az átrázós felfogásban még itt is kísért a múlt. A menüből kiragadva a sült csülök és a vasalt csirkecomb-filé parajjal (vagy mangolddal?) elég jó, azzal nem fogunk mellé. Kártyával is fizethetünk, asztalfoglalás főleg az esti órákban elkél! Déli órákban menüvel szolgálnak.
1092 Budapest Kinizsi utca 30-36.
Tel: (1) 215-97-92
info@kaltenberg.hu
Nyitva: H-V.: 11-23
-/+