Utolsó bejárás: 2009. július 12.
Kezdjük azzal, hogy szívesen utazgatok a Balaton felvidékére. Múlt héten is egy ilyen tartalmas hétvégét töltöttem el Alsóörsön "Pepin" barátomnál. Utolsó nap egy nagyobb társasággal tizenötöd magammal, köztük párommal egy ebédmeghívásnak tettem eleget - amit a vasárnapra végre megérkezett strandidő ellenére sem jutott eszembe kihagyni, hiszen a cél a csopaki Dobó vendéglő volt. Tehát magabiztosan érkeztünk oda, hiszen többen is már korábbról ismertük a helyet, de aki még nem járt itt, annak is az első pillanattól kezdve érezhetővé vált, hogy ezen a helyen mély ihletet kapunk gyomor tájékon. Természetesen a gesztenyefák alá üljünk, ám aki ki akarja zárni a fáról lehulló ufók ételébe történő landolását, a napernyős teraszra kiülve minimalizálhatja ennek kockázatát. (Be csak akkor menjünk, ha muszáj. Semmi gond a belsővel, de a kert annyira snájdig!)
A Dobó vendéglő a bejáratnál lévő páncélok és egy zászlózott kopja ellenére nem az egri hősöknek állít emléket, és nem is az egri boroknak, hanem a tulajt hívják Dobó Józsefnek, aki még a kilencvenes évek közepén indította el vendéglőjét. Az épület egy felújított XIX. századi kúria, amihez egy impozáns pince és egy gesztenyefás kerthelyiség tartozik. Az udvar hátsó részében egy hatalmas prés díszeleg, a fákról öreg lámpák lógnak alá. Ugyan nincs panorámás kilátás a Balatonra, de nem is hiányzik. A kínált folyóborok Jásdi mester pincészetből érkeznek poharunkba, jelenlegi árfolyamon 180 illetve 200 forint decije. Magam a csopaki rizlinget választom viceházmester kiszerelésben. Tetszésem annyira elnyerte, hogy végig ki is tartottam mellette. Sörökről is megemlékezve: Becks-et és Borostyánt mérnek mégpedig kifogástalanul.
Ételek közül elsőnek a pontyhalászlét teszteltem, amelyet kis fémbográcsban szervíroznak, szárított erős paprikát kapunk mellé és friss fehérkenyeret. Nos kérem ez a halászlé egy remekmű: kellően sűrű, testes, de nem zsíros! Ezután egy komplex sertésflekken következett, amely tócsni alapzaton és zöldhagymás-laskagombás ragu halommal beborítva érkezett. Hát egyszerűen csodás volt! Nagyon jól harmonizáltak az összetevők egymással. Még ezután is volt szabad kapacitásom és drága páromnak köszönhetően a sült kacsát is megvizsgáltam közelebbről, amit hagymás tört krumplival és az elmaradhatatlan párolt káposztával körítenek. Ez óriási döntésnek bizonyult, szinte nem maradt csont, aminek a végét ne tisztítottam meg akkurátusan! Ez nyerte meg nálam a fődíjat, azt hiszem, ez bármelyik étteremben megállná a helyét. A desszertek közül a tocsogós palacsintával zártam a kurzust, amely két, a végein betűrt túros palacsinta könnyű vanília sodóval leöntve. Ebbe sem volt hiba, a tészta könnyű, a töltelék és a sodó is finom. Még ezután is mozgásképes maradtam. A kiszolgáló személyzet profi, barátságos, és jó tippeket adnak, például, hogy érdemes náluk bort venni nagyobb tételben, ha épp zárva van Jásdi kellere. Ha csak egy másfeles üveg erejéig, de részemről a vásár megtörtént. Nagyon ajánlott!
Külön autóparkoló, bankkártyával, étkezési utalvánnyal és üdülési csekkel is fizethetünk.
8228, Csopak Kossuth u.103.
Tel.: +36 87 446 425
Email: dobovendeglo@gmail.com
+++