Végre érezhető a változás svungja!
Igazából beszéljenek helyettem a fotók, de néhány dolgot elibéjük biggyesztek.
A június elejei detektált és kommunikált állapotokhoz képet mindenképp javult a helyzet. Egyrészt már a nyitányon jelen voltak /vannak a kis sörfőzdék is, akiket a sajtóebéddel összekötött megnyitón Bors László (Győrzámolyi Serfőzde) és Kecskés István (Gyertyános Sörfőzde) képviselt. Utóbbi sörkülönlegességei a meggyes és a sörfesztiválra készített, amerikai receptúra alapján gyártott sütőtökös malátasör (Pumpkin)!
Továbbá elégedetten nyugtázhatjuk, hogy a fesztiválon a Jászdózsai serfőzde (Köleses és Dupla köleses) is jelen lesz, és még 4-5 kicsi.
Örömteli és eddig nem tapasztalt hozzáállás, hogy a Heineken Hungária (Soproni) képviseletében a nagyok közül egy legalább nyitott a kicsik és az igényesebb sörkultúra felé. Például a fesztiválra külön produktumokkal készültek: Soproni Démon meggyes és gránátalmás ízesítésű sörökkel, valamint a Gösser osztrák anyacég szűretlen búzáját, amit csak is csapolnak, és nem palackoznak (mivel nem tudják mesterséges adalékszerek híján stabilizálni). Lesz sörcsapoló oktatás, végig lehet nézni és kóstolni a sörgyártás egyes fázisainak végtermékeit. Azért ez mégis előrelépés.
Első körbejárásra több olyan kisüzem termékeire és márkáira lettem figyelmes, amit eddig még nem kóstoltam: Brandecker (bajor típusú láger), Public Dark (barnasör), Rotburger (Pilisvörösvár, bajor típusú világos, barna és szűretlen maláta) vagy Kamra (?! -utóbbiról a standjukon nem voltak hajlandók elárulni semmit)...
A nemzetközi felhozatal is impozáns és jó: belga, cseh, német sörkülönlegességek és néhány szokásos ír és skót brand (ld. alant a képeket), de a legdrágább is 800 Ft/korsó (4dl) egységesen.
Ami azért fájó, hogy a leginnovatívabb (mondjuk ki: a legjobb) magyar sörfőzdék illetve portékái hiányoznak: azaz nem lesz itt a Miskolci Serforrás (Korty), a Fóti Kézműves Sörfőzde (Grabanca) és nem képviselteti magát Békésszentandrási Agro Flott (Black Rose, Szent András Könnye), valamint az írásos sajtóanyag ellenére nem lesz ott a Csobánkai sörfőzde keserűje sem (állítólag nem tudtak elkészülni a fesztiválra a sörükkel...). Utóbbira pedig már nagyon fentem a fogam.
De nézzük a dolgok napos oldalát, mert nem csak a kicsik foghíjasak. Érdekes és elgondolkodtató, hogy hogyan engedheti meg magának a magyar piacot uraló két másik sörgyár, hogy nem jelenik meg egy ilyen seregszemlén. A Dreher már az elején sem mutatott érdeklődést s végül a Borsodi is kihátrált, tegyük hozzá annyira azért nem bánjuk. Gondolom kellett volna egy kis innováció, ami nem volt az ínyükre, hozzászoktak a lagzilajcsis sörfesztiválokhoz és a kukoricagrízhez, no és ki is tartanak azok mellett. A Heineken Hungária főszélszese (Benedek László) végre olyan fazonnak tűnt, mint akinek a szívügye a sörgyártás és a sörkultúra, és partnerként kezeli a kicsiket, akiktől lenne mit tanulnia a nagyoknak.
A napi belépő 1690 Ft, ami tartalmaz egy sört, 500 Ft a korsó (de ez visszaváltható), a sörárak 400 Ft, 500 Ft és 800 Ft / korsó. A korsó bármikor a korsópontokban tisztára cserélhető! Utóirat: a kaja felhozatal jónak látszik (kenyérlángos, cseh sörsajtok, rostonsültek), koncertek közül a Ganxsta, Jamie Winchester, Mystery Gang illetve szombaton a miskolci fúvós, ska börtönzenekar ígérkezik érdekesnek). Előre!
A további részleteket a következő linkeken:
Közösségimédia-közlemény fotókkal (SMR): http://www.hirlabor.hu/2011/08/25/megnyilt-a-budavari-sorfesztival-%e2%80%93-vasarnapig-minden-a-sor-korul-folyik-a-varban
Letölthető sajtóközlemény: http://www.hirlabor.hu/wp-content/uploads/2011/08/sorfesztival_sajtokozlemeny_rendezvenynyitas_110825.doc
Aki volt a rendezvényen, ossza meg kommentben a tapasztalatait!
És a fotográfiák: