Cím: 1121 Budapest, Rege út 21.
Ügyvezető, kapcsolat: 336-30-212-6999
Üzletvezető (Béla): +36-30-562-3552
Rendezvények, foglalások: +36-30-9512-305
Nyitvatartás: 9- 22, minden nap!
Weboldaluk: http://www.kobufe.hu/hu/fooldal/
Még egyetemistaként sokszor fogasoztam fel ide a kilencvenes évek második felében. Miatta, és a közegéért. Itt gyűjtöttük be az első melegebb tavaszi nap sugarait, egy sör és egy unikum társaságában. És a csöndes alkoholizálás mellett általában belefért egy tányér meleg valami, mondjuk egy pöri nokedlivel, egy sült oldalas vagy sült libacomb, nem is beszélve a standard szalontüdőről vagy a vadasról. Ma már nem férne bele.
Valamikor egy közkedvelt, olcsó hely volt, főleg sakkozó vagy kártyázó nyugdíjasok, túristák és ugye a csóró főiskolások/egyetemisták múlatták itt a szorgalmi időt, sőt bent csövimelegedő volt, pancsolt borral és egyedi hangulattal. Néhány éve tisztességgel felújították, és seprű-elv (azaz új marketing startégia) született: céluzzuk meg a környéken lakó közép-felső réteget, és a tehetősebb turistákat. Ennek megfelelően az árak belvárosiak lettek. Elsősorban a konyha túl drága a minőséghez képest (mivel az megmaradt a korábbi menza szintjén, csak lecserélték a tányérokat szögletesre), de persze éhes/szomjas turista mindent megeszik/iszik. „Csövik, szokásos nyuggerek el, természetes szelekció a pénztárcákon keresztül” (- írta ezt egy blogger kolléga a 2009-es állapotokról.) Azóta annyi változott, hogy a problémás slozi ajtót megjavították.
De nem koszorúzásos-nosztalgiázás végett kerestem fel – hanem mert ideális kiindulópontja, (vagy végcélja) lehet gyalog- illetve kerékpártúrának.
Arany Ászok helyett ma Soproni és Zlaty, előbbi 450 utóbbi 500 Forint. A csapolást piccolóban is kimérik. Emellett választható rendes és citromos Gösser, Dreher Classic, ezek 500-ért, Heineken 600-ért, és Edelweis 850-ért. Az Unikumnak is 600 Forint lett a felese. A minőségi borok a hely nívójához mérten drágák (2000-8000 Ft/palack) és nem mérnek ki belőlük, az olcsójánosoknak 3 féle színben folyóbor (Fiesta) 150/dl, és forralt bor ugyanannyiért kínáltatik. Ilyen belvárosi, csillagos árképzés mellett nincs ülős kiszolgálás, sorba kell állni, a sör sokszor nívó alatt, a konyha pedig a kifőzde-menza minőséget hozza.
Ketten ettünk fejenként egy féladag (csésze) levest és egy másodikat, és ittunk egy-egy korsó sört, mindez 6000 Forintunkba fájt, és nem mondanám, hogy jól laktunk. A sült libacomb nagyon gyenge, a húsa kiszáradt, állott, élvezhetetlen, majdnem kuka. A köret (párolt káposzta, hagymás krumpli) és a levesek ehetők voltak, csak már félig kihültek. A vadas volt talán a legjobb, bár marha hús mennyisége és minősége sem egetverő. És nekünk kellett hozzá kanalat szerezni.
Az árak taxatíve:
Csontleves (csésze) – 560 Ft
Májgaluskaleves (csésze) – 630 Ft
Vadasmarha, zsemlegombóccal – 1650 Ft
Libasült, hagymás burgonyával és lilakáposztával – 2150 Ft
Csapolt Zlaty, 2x 0,5 l – 1000 Ft
Szóval már más ide jönni – a másik szokásos kis-ablaknál nem volt kiszolgálás, pedig csütörtök délben majdnem teltház volt, kint. Talán kimenőt kapott a segítő felszolgáló- személyzet, vagy leépítésre került...?
Egy valami azért változatlan maradt: Béla a bajszos, mokány főnökúr, aki egyszerre kiszolgál, felír és kasszíroz futószalagon. Gyanus, lehet hogy van egy ikertesója, egy másik Béla is?
Összességében a Kőbüfé sajnos már csak nevében az. Szerény véleményem szerint az image-váltást meg lehetett volna oldani úgy is, hogy bent csináltak volna (nem csak berendezésében hanem ténylegesen, pincérekkel és színvonalas konyhatechnológiával, séffel) egy I. vagy II. osztályú részt, miközben kint megmaradt volna a III-IV. osztályú önkis álló rész, büfé-kínálattal, egy-két melegétellel és 300 Forintos sörrel. Mondjuk nyilván ez további beruházást igényelt volna, de ez így most se nem szamár se nem ló.
És azoknak akik a régi árakra és közegre vágyakoznak, itt van egy non-stop büfé (télen nem egészen 24 órás) a Szép-Juhásznén, a 22-es buszmegállótól 20-30 méterre. Van itt kérem minden, temérdek féle sör (szinte bolti áron), szendvics, hétvégén melegétel (pl. lecsó vagy hurka-kolbász), bográcsozás. Még nyilvános 220-as csatlakozás is. A büfés elmondása szerint ide járnak a hajléktalanok tölteni a telefonjukat.
De megfordulnak itt régi úriemberek is. Egy szaki pl. hozott anyagból dolgozott, előkerült a hátizsákból a gondosan becsomagolt só (gyógyszeres üvegcsében), házi szalonna, töpörtyű, disznósajt, kolbász, paprika, hagyma, kenyér, deszka. Majd ugyanilyen gondossággal leterítette egy konyharuhát, ezután bicskájával akkurátusan katonázni kezdte a szalonnát. Készített egy-két falatot a büfésnek is a kölcsön kapott tányérért cserébe. Nagyon szimpatikus ember, kedvem lett volna mellé ülni és elbeszélgetni vele az élet fontos dolgairól... (teszem azt a hasaaljaszalonna rally-ról).