Tel.: 050 580858 - fax 050 581259 (asztalfoglalás kizárólag telefonon)
Nyitva hétköznap: 12:00-14:30 és 19:45-22:00
Szombaton: 19.45-22:00, Vasárnap zárva!
Bankkártyával is fizethetünk.
e-mail: info@osteriacavalieri.pisa.it
A tavaly októberi mediterrán későnyár másik jelentős felfedésését Pisa városának központjában tettük. Az Osteria Dei Cavalieri nevű helyre a Palazzo della Carovana palotájától egy kőhajításnyira bukkantunk, egy kis utcában. Eredetileg az - egyik Pisa városainak utcáit közel egy évig koptató barátunk, valamint vele összhangban a pisai szállásadónk - javaslatára a La Tana pizzériába tartottunk, de ennek a bisztrónak és a hívogató toszkán specialitásokkal teletűzdelt menünek nem tudtunk ellenállni. A rövid déli ebédidő után háromnegyed nyolckor nyit.
A Cavalieri azon belvárosi éttermek közé tartozik, melyek rendszerint csak este mutatják meg magukat, akárcsak az olaszok. Ami nálunk csak egy-egy felkapott pesti bisztró világa, az ott mindennapos, esti időtöltés: borozgatás, beszélgetés, kávézás (persze a fiatalabbak inkább az utcán, kis trafikokban vagy az Arno partján söröznek). A kinti keresetekhez viszonyítva általában nem drágák, de a mienkhez képest már igen - bár ezt a szintet megütő néhány pesti bisztró árképzése is ezen a szinten mozog. Egyszóval a magamfajtának alkalmi választás.
Nyolc óra előtt még közel sincs teltház, de már minden hely elkelt, szerencsénkre 9-ig kaptunk egy asztalt. Szívélyes fogadtatás, a tulaj is odajön, viccelődik (elsüti Puskást), egy kis olasz nyelvlecke kezdőknek stb., de azért nem viszik túlzásba a jópofit, egyszerűen udvariasak. A rendelésfelvétel után azonnal érkezik a bruschettás kosár (fokhagymás, olivaolajos kenyér, Toszkánában fettuntának is nevezik), bor és az ásványvíz. Elsőnek kardhalfiléből (pesce spada) készített carpaccio-t rendeltünk. A Carpaccio olívaolajjal és fűszerekkel ízesített papírvékonyságúra szeletelt nyers hús (ugye jelen esetben nyers halfilé), ami talán az egyik legkedveltebb előétel (antipasti) olasz honban. A fogás olivaolajos marinált zöldségekkel (kápiapaprika, vöröskáposzta), citrommal, színes borssal és petrezselyemmel készül. Nem ettem még ezelőtt karhal-carpaccio-t, így nincs viszonyítási alapom, de ennek alig volt bármiféke íze vagy illata. A halhús kissé vizes, ha olajjal és citrommal átitattam valamivel jobb lett, de őszintén szólva sem voltam oda érte. Gondolom a nyershal-szeretőknek egy ilyen starter jobban feküdne. Ami a gyengécske előételt jól ellensúlyozta, az a kiváló fehérbor (Vernaccia di S.Gimignano 2009). Toszkána nemcsak az elismert vörösborairól (pl. a chiantikról) szól, legalább annyira zseniálisak a fehérek is.
Rátérve a főfogásokra innen már felfelé vezetett az út. A toszkán módra - azaz sült paradicsommal, párolt burgonyával és kagylókkal körített - sülthal (oráta) már nagyon csúszott. Húsa szaftos, fokhagymás, a kagyló friss, a Vernacciával elsőosztályú. A másik főétel amit kóstóltunk: médiumra sütött marhahátszín-szelet, rukola salátával és parmezánnal, amihez egy Pisa melletti pincészetből származó 2006-os Veneroso-t ittunk - a borsos ára miatt ebből már csak egy-egy pohárral. A marhahús pazar, és kiválóan passzolt hozzá az olivás-parmezános rukola, hamar elfogyott. A vörösbor lehengerlő, extrákban gazdag, szakzsargonnal gömbölyű. A végén, "dolcsi" (desszert) gyanánt beértük egy mennyei eszpresszóval, így az előételt leszámítva nem maradt hiányérzetünk.
A kiszolgálással nem volt gond. Szervízdíjat nem számolnak fel.
Telefonos asztalfoglalás nélkül egyáltalán ne, vagy csak a nyitáskor próbálkozzunk.
Számos hasonlóan hangulatos bisztró-étterem található a piac környékén.
Fogyasztott italok:
Vernaccia di S.Gimignano 2009 Tenuta Le Calcinaie € 15.00 / 0,7 l üveg (olaszul bottiglia)
Veneroso 2006 (sangiovese, cabernet sauvignon) Tenuta di Ghizzano
€ 30.00 / bottiglia
Caffè € 1.50, 1 liter üveges ásványvíz € 3.00
Előétel:
Papírvékony szeletekre vágott kardhalfilé – Carpaccio di pesce
spada € 8.00
Orata Toscán módra (burgonyával, paradicsommal és kagylókkal) – Filetto di Pesce al forno con patate, frutti di mare e pomodorini € 13.00
Marhaszelet (hátszínből) rukolasalátával és parmezánnal – Tagliata di manzo (controfiletto), con rucola e parmigiano € 13.00
Kirakat, vendégek (este 9 után beindult az élet):
A "főnök" mögött
Teltház
Egy udvar a közelben
Osteria dei Cavalieri
10/8,5