(Cinque Terre)
via Aldo Rollandi 122
Tel.: 0187.920628 - 347.0082979 - 347.5702754
E-mail.: trattoriabilly@gmail.com
http://www.trattoriabilly.com/
Kilátás a kerthelységből:
http://www.trattoriabilly.com/i_nostri_locali2.html
10/9,5
Azon szerencsések közé tartozom, akik nemrég jártak Ligúriában, azon belül is Manarola városában. Manarola a Cinque Terre (magyarul "Öt Föld", délről észak felé haladva sorrendben: Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Corniglia és Monterosso) egyike, La Spezia városától északra, a második. Tulajdonképpen egy tengerparti szirtet építettek be, a színes házak úgy nőnek ki egymásból, mint az orgonasípok. A Cinque Terre kitűnő klímájának, a parcellás földművelésnek valamint a környező mészkő hegyeknek köszönhetően kitűnő borvidék, elsősorban fehérbort termelnek.
Alkalmi vendéglátónk Sergio ajánlotta Billy éttermét a figyelmünkbe, mondván ő is gyakran felkeresi. Manarola felső részén, az Aldo Rollandin eldugva találhatunk rá, kissé felfelé kell kaptatnunk (lásd a képen a lépcsős utcát), de megéri. A hely a tulaj (Billy) után kapta a nevét, aki maga fogja ki a Ligur-tengerből az asztalra valót. A gazdag ajánlatból kiindulva csak nagy ritkán lehet pechje és ha mégis, akkor még mindig ott a halpiac. Az étterem igen csak eklektikus (olaszos) honlapjára kitett fényképeken Billy büszkén pózol zsákmányaival, amelyek az aktuális étlapra kerülnek (kardhal, makréla, oráta, garnéla, óriási tarisznyarákok, homár, polip és cápa is akad a trófeái között). Ha halat rendelünk a sütés/grillezés előtt kiválaszthatjuk, hogy melyiket szeretnénk, a pincér egy tálon mutatja meg a napi választékot. A tésztát természetesen helyben készítik. A napi ajánlatból választottuk a Tagliatelline di pasta fresca (tagliatelle tészta, 6 azaz hat darab szép scampival, rengeteg garnélával, fokhagymával, erdei gombával és olivával) legalább két fő részére, frissen készítik. Nehéz leírni, a tészta különlegesen finom, egy árnyalattal vastagabb, mint az itthon vagy a boltban kaphatók, melyek ennek a nyomába se érnek.
Mellé egy friss 2009-es Vendemmia a helyi cantinaból első osztályú választás. A desszert citromos illetve csokoládés caprese azaz mandulatorta. A sütemény könnyed, az olvadt csokoládéval kiválóan összepasszol de a citromos verzió még inkább meggyőző. Mindezekhez pedig gyönyörű panoráma nyílik a tengerre és az alsó-városra. A vacsora ára nem olcsó, a kinti éttermi árakhoz mérten átlagos, összesen 62 Euro, amely taralmazta a főételt: tészta kétszemélyre, egy palack bort, két üveg ásványvizet, két desszertet valamint az előételt: olivás kenyér és sült tészta. Semmi flancolás és pucc, természetes, házias és baromira hangulatos. Romantikázni vágyó párok azonnal össze-vissza pisilik itt magukat. Nem is lehetne más az étterem ihletője (és egyben logója is), mint Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger című klasszikusa.
Ajánlott megközelítés vonattal, Pisaból nem egész másfél óra, 6 Euro 40 cent másodosztályon. A Trenitalia járatai sűrűn, 15-20 percenként közlekednek ezen a vonalon. A vonatok az útjukat La Spezia és Monterosso között 90%-ban alagútban teszik meg, van olyan állomás (Corniglia) amely az alagútban van, ezért sem árt figyelni.
Néhány kritizálandó azért itt is akad: bankkártyával nem lehet fizetni, illetve túl népszerű az amerikai turisták körében.
A bejárás napja: 2010. október 6.