Pénteken egy tisza-tavi vizitúrás hétvége keretében ejtettük útba a Fehér Amúrt. Poroszló felől a 33-as főúton, közvetlenül a Tisza-híd előtt jobbra kell letérni a vendéglőhöz. (A K-híd előtt, jobb oldalon kék-alapon fehér felirat hívja fel rá a figyelmet: VENDÉGLŐ és ÉLŐHAL kapható! - a vendéglő mellett egy halászat működik). A parkolóban két-három keverék kutya szigorúan lecsekkol, de szerencsére bemehetünk. A kinti részben (a teraszon) leülve, szúnyoghálon keresztűl figyelhetjük az örvénylő Tiszát, miközben az étlapba merülünk. Ilyen környezetben nem is kívánhatnánk meg mást, mint a tiszai halászlevet! (Habár a juhtúros sztrapacskával kínált birkapörkölt és a túróscsuszás borjúpaprikás könnyen eltéríthet eredeti elhatározásunktól!) Az étlapon külön oldalakon szerepelnek a halételek: ponty, harcsa, süllő, csuka, kecsege és keszeg közül választhatunk - emellett halikrakrém, haltöpörtyű és halbelsőség! Ponty, vegyes és harcsahalászlé, ugyanebből a három haltípusból korhely változat is szerepel az étlapon (1200-1500 Ft). Végül a korhely-harcsahalászlét szemeltem ki a tesztelésre. A korhelyt az különbözteti meg a hagyományostól, hogy tejföllel, citrommal és babérlevéllel készül - néhol, pl. csillagos helyeken 1-2 deci száraz fehért és tárkonyt is adnak hozzá (de persze nem ettől lesz jó a halászlevünk). Az Amúrban az alapvetően szegedi típusú halászlé méltatásra érdemes! A harcsa friss, puha, de nincs szétfőzve, a lé kellően fanyar és sűrű, egy kicsit lehetett volna melegebb. Mellé a fehér kenyeret frissen és korlátlanul kaptuk. Másodiknak az egyben sült keszeg került terítékre! Végre egy olyan hely, ahol frissen ehetünk paprikás lisztbe forgatott keszeget (sajnos egyre kevesebb természetes víz menti vendéglőben szerepel az étlapon, pedig igazi hungarikum és összehasonlíthatatlanul finomabb mint pl. a hekk vagy akár a ponty). A sűrűn beirdalt hal friss, nincs semmilyen mellékíze, tökéletesen átsült, az úszók is elropogtatható haltöpörtyűvé sültek (az illusztrációul szolgáló képpel ellentétben a fejével együtt sütik). Csapolt sör (Soproni) 380 Ft/ korsó - enyhe fémes utóízzel -, Gösser 450 Ft/korsó. Borválaszték szűkös, elsősorban a budafoki György-Villa pincészet boraiból kérhetünk, amit kimérve is árulnak, folyóbor nincs, és a kávéfőzés sem az erősségük. Bár a desszert-kínálatban 6-8 féle palacsinta figyel (nem is kívánkozik ide bővebb édesség-választék), azért ha tehetjük, a hallakoma után, menjünk be Poroszlóra, a főút menti Sarokház cukrászdába egy kávéra és egy fagyira vagy süteményre! Az Amúrban a kiszolgálás terén alig találtunk kivetnivalót (igaz nem is volt emlékezetes), viszonylag gyors, kellően udvarias. A bejárrás alkalmával, bent nagyképernyős plazmatévén ment a vb (Brazilia-Portugália), kb. félház volt. Bankkártyával is fizethetünk. A helység akadály- és szúnyogmentes, hidegben a teraszt gázlámpákkal fűtik! A weboldaluk a kategóriához mérten meglepően jó! Egyedüli hiányosság, hogy az étlap mellett nincs fent az itallap valamint nincsenek fent az árak! Összegezve: ha szeretjük a halat és erre felé visz utunk, feltétlenül iktassunk be egy Amúrt! (A képek a vendéglő honlapjáról lettek feltöltve!)
Fehér Amúr Halácscsárda, Poroszló külterület, Tisza-híd (térkép)
Tel.: 06-70/338-40-62 E-mail: info@feheramur.hu Web: http://feheramur.hu/
Hangulat/környezet | 7 |
Étel/ital | 7 |
Kiszolgálás/vendéglátás | 6 |
Ár/érték | 8 |
Összesen | 28 |