Alsóörs. Idén is sűrű látogatások Pepinéknél. Így talán nem meglepő, hogy a sok kerülésre ajánlott utasellátó egység mellett (például ilyen a főúton élénk meggyben rikító Laroba Hotel szörnyetege, amely bulvár zsurnaliszták magasztalására méltó, vagy az Aranysas étterem vagy előtte a Yellowstone (!) nevű olasz puccétterem a Szent István utcában), akadnak memoárra méltó helyek, ezekből merítenék - a slow food jegyében:
1.) Csarnok elsőre itt van a Bakter Bisztró. Hiánypótlás. A hellyel több mint hét éve állok elválaszthatatlan kapcsolatban. Az étlap azóta fix, szinte fejből megy. Standard kedvencek: szarvaspörkölt vagy marhapöri kapros-juhtúros sztrapacskával, káposzta salátával, spenót rántott sajttal, sertéssült pirított gombával, ehhez kérjük a vegyes salátát és sült hagymakarikát. Na és az elmaradhatatlan palacsinta! Mindezek mellett a virágos teraszra kiülve csekkolhatjuk a Székesfehérvár-Balatonfüred között járó vonatokat, ugyanis a Bakter nomen est omen a régi állomás épületben regnál.
Az új indóháztól 50 méterre. Érdemes tehát itt, árnyékos teraszán várakozni a következő, a menetrend szerint késő vonatunkra. A Bakterben a fehérbor fröccsnek tökéletes (rizling). 280 forint egy korsó Soproni, mindig hideg és friss. Sokáig Gold Fasslt és Szalont csapoltak, de elhagyták. Ez is mutatja a pécsi söripar zsugorodását és kihalását, Baranyán kívül alig lehet kapni már valahol Gold-ot, no pláne csapoltan (a Szalon után azért kevésbé vágyakozunk). A pincérnők helyesek, rendesek, a hely családias, olcsó, állandó, egyszerű, mégis alapvetés. Nyitva 11-22-ig, ebben nagyon következetesek. Ha a 71-es főúton jövünk, egy vasutasgúnyába öltöztetett, gépiesen integető bábúról ismerhető fel. Én először messziről egy posztos közegnek néztem, az eredetileg talán egy centrum áruház kirakatbabájából barkácsolt műanyag salabaktert, néha még beugrat, így reflexszerűen lassítok.
(A fotók beszállítója crazyfish)
2.) Familia étterem: a partitúrában egyszerű hétköznapi ételek. Erőssége az Orja leves, amely oly gazdag, mint egy húsosfazék. Óvári, holstein, cigány, rántott hús, brassói etc. Klasszikusok olcsón. Személyzet a helyhez mérten amatőr, de barátságos. A folyóbor badacsonyi állítólag, ám inkább sörözzünk (330 a Borsodi). Ami feltétlen megtekintendő, a sapka- és sinléder gyűjtemény egy nagy vitrinben, a pult előtt. Az NSZK-s, NDK-s, csehszlovák, orosz vám, határőr és katonasapkától a század eleji masiniszta és kalauz sapkáig tart a közel 50 darabos közszemlére bocsájtott repertoár.
Megtaláljuk, ha felfelé Felsőörs felé haladunk, a Szent István utcán, a hatodik vagy hetedik keresztutcánál befordulunk balra. A 70-est főúttól kb. 300 méter.
3.) Fogas büfé, ahol mennyei a egyben sült keszeg! 250 huf/10 deka, ne hagyjuk, ki a környéken biztos hogy a legjobb. Ugyanitt a fejfájdítós kommersz-Varga borok helyett válasszuk a frissiben sört (Soproni 380 huf/krigli). Kapható még sült fogas, süllő, és persze a fej-nélküli, „ősbalatoni” hekk. Alig vannak már igazi halas büfék, ahol lehet például sült keszeget kapni. Pedig mennyei! A strand sor elején, Almádi felé találjuk. Konyha 10-ig. Egyedülálló módon májustól októberig nyitva.
4.) Ígéretes lehet akár a falu felső kocsmájából kiindulva a Kolompos étterem. Panorámás helyen, egy felújított majorban, a török ház mellett. Idén újra kinyitott, legközelebb teszteljük...
A helyek ismeretét kinek is köszönhetnénk másnak, mint „Pepin” bácsinak. Isten áldassa a nevét!