Pécs, 2009. június 21.
Egy szép baranyai hétvége lezárására a Tettye vendéglőt szemeltük ki. A nagymúltú vendéglő, a helyi hegylakók büszkesége. A helyiség a környéken kategóriájában egyeduralkodónak mondható, elsősorban azóta, hogy a közelben egykor alternatívát képező Susogó vendéglő bezárt, és jóhírű séfje átigazolt a belvárosi Corso étterembe - meséli pécsi kísérőnk (azóta a Susogó újra kinyitott). A menüt elsősorban sváb és szlávos specialitásiok és vadételek képezik, tehát finoman szólva sem a gyomorbántalmakban szenvedők eledeleit preferálják (pl.: babos-kápszta főtt-, füstölt-tarjával knédlivel, svábos pájsli knédlivel, bajor sertéssült káposztás gőzgombóccal, valamint hal és vad minden mennyiségben). Alkalmi kompániánkkal a kerthelységben telepedünk le. Körülöttünk szolid gyerekes családok, az étterem területén van egy játszótérnek kialakított rész. Hogy méginkább lehiggadjunk korsó Paulanert (700 huf) kérünk (a szerző kénytelen volt most az üveges alkoholmentes verzióval beérni, 500 huf). Méltatásra érdemes a borlap, gazdagon fellelhetők rajta Pécs környékének és Baranya megye elismert termelőnek borai (többek között Lisicza és Ebner 2007-es Cirfandlija), amelyekről egy pompás kostolás élményei villanak be egyből elménkben. Az étlapról a toros levest (svábos peisli alapanyagai savankás lében, 600 huf) és a citromos borjúragú levest (700 huf) rendelünk elsőként. A levesek tálban érkeznek meg (4 dl), mellé kérés nélkül szolgálják fel pincéreink az erőset és a friss kenyeret. Fantasztikusak, különösen a burjúragú. Talán az egyik legjobb az eddig próbált borjúraguleveseim közül.
Másodiknak töltöttest (disznóhúsba töltött főtt-, füstölt-tarja, paprikás-tejfölös szósszal leöntve, 2000 huf) kapros-túrós galuskával, valamint kecskesajtos bárányszeletet választottunk, krokettel és rizzsel (3000 huf). Ezekre sincs rossz szavunk. A bárány ízes és omlós, a töltötteshez pedig nagyon passzol a szaft és a galuska, utóbbi pille könnyűségű és szerencsére nem fukarkodtak a friss kaporral sem.
Desszertet most nem kértünk, inkább csak kávézunk. A cappuccinohoz csokoládégolyóba burkolt kávészemet kapunk. Emellé épp egy nyitott gépjármű-vonaton érkező fúvós-harsonás utcazenekar indulói csendültek fel...
Hangulata nagyszerű, kiszolgálás profi, egyszerre vagy három-négy pincér is foglalkozik velünk ha kell. Nagyon ajánlott kategória. Étkezési utalvánnyal, üdülési csekkel és kártyával is fizethetünk.
Információk/honlap: elég színvonalas a weboldaluk. Azt az információt kaptam egy a közelben lakó pécsi barátomtól, hogy esténként örökzöldjeivel egy klimpírista szórakoztatja szintijén a nagyérdeműt, ami érdekes ugyan, de érdemes elkerülni. Kákán is csomót keresve az EKF-projekt jegyében jól jönne egy angol étlap is.
10/7,5
Ajánlott pécsi vendéglátóhelyek: Corso, Pezsgőház, Kioszk.