HTML

SZINDBÁD

evés-ivás-vendéglátás

Friss topikok

Címkék

11. ker (6) 12. kerület (1) 13. ker (2) 14. ker (1) 2. ker (6) 3. ker (1) 400 (1) 5. ker (1) 6. ker (3) 7. ker (8) 9. ker (3) ale (2) alsóörs (1) amúr (1) Anchor Steam (1) angyalföld (1) apacuka (1) árok utca (1) art (1) atlantisz (1) avar (4) avar presszó (1) bakfark bálint utca (1) bakter (1) balaton (2) balatonföldvár (1) balaton felvidék (1) barackos kisvendéglő (1) baracs (1) barak (1) bárány (2) batthany utca (1) beac (2) bécsiszelet (1) bécsi kávé (1) Beerbier (1) békésszentandrás (1) bélszín (2) berlin (1) berzsenyi dániel (1) billy (1) biosajt (1) birkapörkölt (1) bíró lajos (1) bisztró (3) black rose (1) bobek (1) bobek café (1) bock (1) bock bisztró (1) bodzaszörp (2) bohémia (2) bolgár konyha (1) bolyhos pálinka (1) bolyki (1) bor (3) borbíróság (1) borház (2) borjúfodor (1) borjúpaprikás (1) borkóstoló (2) borozó (4) borszerda (1) boxi (1) brac (1) brahma (1) brassói (1) BrewDog (1) bronzmeccs (1) budafok (1) budafok kocsiszín (1) budai műjégpálya (1) budai út 83 (1) budakalász (3) budapest 10 legjobb sörözője (1) budavári sörfesztivál (2) budvar (1) budweiser (1) burgonyapüré (1) buszos turisták (1) buzara (1) café restaurant (1) carpaccio (1) černého vola (1) champs (1) chorba (1) cinque terre (1) cirfandli (1) citadella (1) citromos borjúragú leves (1) corso (1) csakajósör (1) csárda (2) csarnoktér (1) cseh (1) cseh sör (2) csendes (1) csengery utca (1) cserszegi fűszeres (1) csillag borozó (1) csókaszőlő (1) csoki szuflé (1) csopak (1) csopaki rizling (1) csortos gyula (1) csülök (3) déli menü (1) demeter (1) den haag (1) derkovits gyula (1) diningguide (2) diófa (1) disznóvágás (1) dobó (1) dohány utca (1) domb falatozó (1) dürer kert (1) ebner (1) eger (2) egri bor (1) ellátó kert (1) élménykártya (1) élőzene (1) eperfesztivál (1) erdinger (1) erzsébet körút (1) étkezde (1) étterem (1) ezer sárkány étterem (1) falusi burgonyaleves (1) familia vendéglő (1) fehér amúr (1) feind (1) felsőörs (1) ferdinand (1) ferenc tér (1) fiktív pub (1) flórián tér (1) foci EB (1) fogas (1) fokhagymás csuka (1) földes józsef vendéglője (1) földes józsi konyhája (1) főtt csülök (1) főtt marha (1) főzdefeszt (1) főzelék (2) fő tér (1) francesco (1) frankel leó út (1) frici papa (1) frittmann (1) fröccs (2) gál tibor (1) gambrinus (1) gere (1) gersli (1) gödör (1) goldfassl (1) gösser zwickl (1) grabanc (2) grenadirmars (1) grillezett kacsamáj házi brióssal (1) guinness (2) gulás (1) gulyásleves (1) gyümölcsbor (1) halászcsárda (1) halászlé (4) halikrakrém (1) hallé (1) harcsapaprikás (1) harcsapörkölt (1) harkány (1) házi főzésű sör (1) házi sör (2) hbh (2) hekk (1) hemingway (1) hermelín (2) hofbräuhaus (1) horánszky utca (1) horvátország (1) hosszúhetény (1) hostinec u rotundy (1) hrabal (1) hradčany (1) humusz (1) hunyadi tér (1) indiai (1) IPA (1) ipa (1) irish red (1) jägermeister (1) jásdi (2) jégkert (1) johnny cash (1) john bull pub (1) kacsa (1) kacsamáj (1) kacsamell (2) kacsasült (1) kádár (1) kádár étkezde (1) kadhai (1) kaltenberg (1) káposzta saláta (1) kardhal (2) karlovačko (2) kashmir (1) kavéház (1) kazinczy (5) kecsegepörkölt (1) kedesz (1) kert (7) kerthelyiség (6) keserű méz (1) kézműves sörök (1) kifőzde (2) kínai (3) kinizsi utca (1) kioszk (1) király utca (1) kislugas (1) kispipa (1) kispozsonyi (1) kisüzemi (2) kisvendéglő (2) kis rókus utca 23 (1) kivetítő (15) klauzál (2) klauzál tér (1) kobuci (2) kőbüfé (1) koccintó (1) kocsma (7) köleses (1) kőleves kert (1) kolompos étterem (1) komovica (1) kompáz (1) kompház (1) konoba (1) könyvtár klub (1) korty (1) kozel (1) krézli (1) krk (1) krúdy gyula (1) krušovice (2) krusovice (1) kuban (1) kumburak (1) kuplung (1) lassi (1) lazac tatár (1) la spezia (1) lecsó (1) leffe (1) lepény (1) libatepertő (1) ligúria (1) lisicza (2) mákos krémes (1) málnaszörp (1) manarola (1) mangalica (1) margitsziget (1) maros (2) maros utca (1) márton és lányai (2) marxim (1) meggymártás (1) méhesi melis (1) menta terasz (1) menü (2) menza (4) Mester utca (1) micsurin kecske (1) mocco (1) mókus (1) monterosso (1) mozsgó (1) muflon itató (1) naan (1) nada (1) nagyharsány (1) nagykovácsi (1) négyszáz (1) nekem8 (1) németország uruguay (1) novopacke (1) óbuda (3) ökör (1) olajszag (1) olasz (1) olaszország (1) orata toszkán módra (1) öreg óra (1) orjaleves (1) ormánság (1) osterbrau (1) osteria dei cavalieri (1) ötkert (1) öt föld (1) pacal (2) pacalleves (1) padlizsánleves (1) pad thai (1) pájsli (1) palánk cukrászda (1) palazzo della carovana (1) pálinka (1) pálya (1) panyolai (1) papa (1) pápa (1) paradicsommártás (1) paraguay (1) pardubice (1) passport (1) pasta (1) paulaner (2) pécs (2) pécsvárad (1) peking (1) pesce spada (2) pezsgőház (1) pilisszentkereszt (1) pilsner (3) pincehely (1) piros borozó (1) pisa (1) pistanéni (1) pivečka (1) pizzéria (1) planina (1) polenta (1) polgár (1) póló (1) polo pub (2) poroszló (1) porter (1) postakocsi (1) postira (1) pozsonyi (1) pozsonyi út (2) pozsonyi út 3. (1) prágai kocsmák (1) presszó (1) pub (1) rakija (1) rákóczi étterem (1) ramen (1) rátóti legényanya (1) ravasz (1) restaurace dejvická sokolovna (1) rétes (1) retró (1) rézhasú bagoly (1) ristorante (1) romadur (1) romkocsma (7) roosevelt tér (1) royal (1) rozé (1) sale e tabacchi (1) sang hai (1) san gimignano (1) sardele przene (1) sarokház cukrászda (1) sarok cafe (1) sarok presszó (1) sas center (1) scampi (1) schieszl (3) sebő (3) sedm kuli (1) serforrás (1) shöfferhofer (1) signo (1) siklós (2) skhembe (1) snájdig (1) solymár (1) soproni (2) sör (14) sörkert (2) söröző (7) sótartó (1) sparta praha (1) spenót (1) sportpálya (2) staropramen (2) steak (1) stifolder (1) sülthal (1) sültkeszeg (2) sültkolbász (1) sült hal (1) sült keszeg (1) sün (1) surlice (1) susogó (1) sütőtökpüré (1) sváb (3) svejk0 (1) szabógallér (1) szabó zoltán (1) szalkszentmárton (1) szalon (2) szalontüdő (2) száznapos tojás (1) szecsuáni (2) szeged (1) szegedi út (1) szekeres pálinka (1) széna tér (1) szent andrás könnye (1) szép juhászné (1) szertár (2) szicsek (1) sziget csárda (1) szimpla kert (1) szív utca (1) szlovák (2) szófia (1) szoljanka (1) szombathely (1) sztarpacska (1) szucsán (1) szúnyog (1) szűretlen búza (1) szuvidált (1) tagliatelline (1) tahitótfalu (1) tanárképző főiskola (1) tapas bar (1) tarhonya (1) tartufo al cioccolato (1) tatár beefstake (1) telepy utca (1) tenkes csárda (1) tettye (1) tilos rádió (2) tindao (1) tiramisu (1) tisza (1) tiszafüred (1) tisza tó (1) tócsni (1) torkos csütörtök (2) török utca (1) toscana (1) toszkána (1) tranzit (1) trattoria (2) trattoria dal billy (1) travarica (1) tubus (1) tunkolás (1) túrógombóc (1) túróscsusza (1) uborkasaláta (1) újpest (1) úlipótváros (1) ürü (1) utopenec (1) u písecké brány (1) vadas (2) városfal (1) városfal vendéglő (1) varsányi irén utca (1) vb (15) vb tévé (1) velkopopovický kozel (1) velőspacal (1) vendéglő (12) veneroso (1) vernaccia di san gimignano (1) vidova gora (1) villamos (1) villány (1) vithosa (1) vodanicata (1) vöröstonhal (1) vrbnik (1) wagner vendégudvar (1) wallhalla (1) wang (2) wurstsoße (1) xo bistro (1) zenit (1) zichy kastély (1) žlahtina (1) zöldbableves (1) zöldfa (1) zöldtea (1) zóna (1) zrínyi utca (1) zsíros hegy (1) zsuzsa néni (1)

Linkblog

Az év vendéglője: Schieszl!

2011.06.07. 10:26 gyedjmaroz

Budakalászon lenni nálam egyenlő azzal, hogy megyek a Schieszlbe. Hogy miért? Csak! Azért mert egyszerűen jó! De mielőtt az elfogultságom kicsapná a biztosítékot az olvasónál, valójában csupán arról van itten szó, hogy irtó nehéz írni azokról a helyekről amit szeretek. Pláne elkezdeni! A törzsvendégek sem magyarázkodnak, szimplán csak eljárnak oda, mert kötetlenül otthon érzik magukat, mert ismerik őket, és itt így vagyok ezzel én is.

Azt hiszem 1998-ban vagy talán ’99-ben – tehát még a múlt században – egy kiváló szimatú spanom (Jávor Úr) javaslatára jártam a több mint száztizenöt évet maga mögött tudó vendéglőben először. Akkor még a többség Sebőnek (vagy Sebő borozónak) emlegette, tán ez is volt kiírva a cégérre (erre bevallom már nem emlékszem), ellenben a kenyérben sült csülökre, a kolbászos pogácsára, a szilvatortára vagy lepényre és a már akkor nagyon jó minőségű borokra, azóta is. És ez mit sem ért volna az idősebb Schieszl Konrád jártas tolmácsolása és tréfás ércelődése nélkül. Azóta a vendéglő töretlenül halad előre a korral (ezt értsük úgy, hogy fogásaiban és konyhatechnológia terén egyre inkább reagált a „polgárosodó” kor igényeire, ügyelve arra, hogy megőrizze a konyha svábos jellegét, illetve a magasszintű kiszolgálást és vendégszeretet (ami eleve kizárja a sznobos allűröket).
 
 
A staféta átadásával ifjabb Schieszl Konrád a klasszikus hagyományok továbbvitele mellett, egy olyan innovatív éttermet és borászatot hozott létre hosszú évek megalkuvást nem ismerő kemény munkájával, ami példátlan a rendszerváltás után – pontosabban én nem ismerek ehhez foghatót. De félretéve a fényezős rizsát, lássuk a legutóbbi bejárásunk rövid tapasztalatait, bár előre jelzem, hogy végkicsengését tekintve nem lesz benne semmi meglepő.
A lehető legjobb időzítéssel érkeztünk meg vendéglőnk vadszőlő köntösben virágzó kerthelyiségébe: egy szikkasztó túrázás a Nagy- Kevélyre, majd Csobánka (Oszoly-csúcs) és Pomáz, s három hévmegálló Budakalász állomásig. Végre! Túlesve a szokásos barátságos üdvözlésen hamar a lényegre térünk: csopaki rizling és gyöngyöstarjáni cserszegi fűszeres, hozzá szóda rendel! S ahogy szokott: a bor hűvösen, hideg szódával és legfőképpen gyorsan érkezik. A friss szőlőnedű csúszik is, a cserszegijüket kiváltképp imádom! Na de a nagy kérdés, hogy mit együnk?
Az előétel sokat ígérő, Hideg kacsamáj, aszalt paradicsomos baracklekvárral (1800 Ft). Hízott kacsamájból készül. A lekvárt megkóstolva hát hú, az hogy édes nem is mond róla semmit, talán a tömény jelző, ám az omlós májjal és a különböző balzsamecetes (?) zöldsalátákkal együtt harapva fantasztikusan reagál, mesterfogás! Az XO-Bistros kacsamáj brióssal esik egy kategóriába – igaz utóbbi pecsenyemájból készítik, amit egy fokkal jobban csípek.
Főételeink: Bélszín laskagombás fokhagyma veloute-val, pirított burgonyával (3500 Ft) és Cserépedényben sült, füstölt csülök, gerslivel, savanyúkáposztával, kolbászmártással (sváb nevén Wurstsoße) sütve (1900 Ft). A bélszín nyolc órán át alacsony hőfokon „szuvidált”, azaz sous-vide technológiával készítik elő, ami azt jelenti, hogy a nyers hús befűszerezve kerül egy vákuumzacskóba, az pedig a forró vízfürdőbe. Az így készült húsok, színüket és ízüket majdnem százszázalékosan megőrzik, szövetei nem roncsolódnak.  Ezután kerül a rostra. A hús belül rozé, a szájamban szinte szétolvad, zamatos és szaftos. Kérge kellően fűszeres és sült, amivel a veluté szószos laskagombás ragú kéjmámoros elegyet alkot – a pirított, krémes állagú burgonya nagyon ment mellé. Aki angolosan, véresen és nyersebben szereti a bélszínt, annak lehetséges, hogy nem okoz akkora örömforrást, mint nekem.
 
A másik – klasszikus sváb – fogást egy lábasban tálalják és sütik. Az ínycsiklandó gerslis káposzta pazarul összesült a csülökdarabokkal, és a kolbászmártás egyszerűen fantasztikusan jó hozzá. Egy profin megcsinált egytálétel, minőségi alapanyagokból, azok közül való, amit itt a legjobban tudnak.
Az asztaltársasághoz pottyant még egy Kacsamell-rozé, kéksajtos rakott burgonya, ananászos-sárgarépa kompóttal (2500 Ft), ami szintén jól sikerült (a tálalása talán ennek volt a legcsinosabb), ám a kelleténél jobban átsütötték, mégsem volt száraz. A körettel semmi gond, remekül szinkronban áll a kacsamellel.
A desszert Csokoládé felfújt, ananász öntettel, házi vanília fagylalttal (850 Ft). A szuflét amolyan igazi franciásan, gyakorlatilag félig nyersen hagyják, tehát nem várják meg, amíg a teteje megszilárdul. Így az egész baromi krémes jellegű lesz. Az ananászöntet és a vanília fagylalt pedig a séf ötletességét dicséri, kifogástalan kombót alkotnak. Azt hiszem egy jó kis presszó főzet kíséretében méltó lezárása lett a vacsorának. Lehetett volna, de mégsem lett, mert szétcsapattuk egy-egy saját készítésű pájinkával, kinek a kajszi bódító illata, kinek a cigánymeggy utóbizsergése, egy biztos, hogy mindkettő príma áru! A számla mint mindig tételes és pontos (a kenyérért nem számolnak fel és a szervízdíjat is ránk bízzák!)  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ezek alapján megszavaztam, hogy az év vendéglője és vendéglőse Schieszl (már megint), és erről kár lenne vitát nyitni, magammal!
 
Széljegyzet: Nem mondom, (a klasszikusoktól eltekintve) volt már itt egy-két mellélövésem (mondjuk úgy százból), ami egy-egy még kiforratlan próbálkozás, azonban az az alázat és tudás, ahogyan mesterségüket művelik, az a családias, hamisítatlan polgári kultúra és vendéglátás, ami itt meghonosodott példamutató és majdhogynem egyedülálló – mondom ezt mindenféle aktuálpolitikai áthallás nélkül! Azt hiszem, a Schieszlben érthető meg az élet egyik fő princípiuma (corpus corporis), hogy a jó sváb (vendéglő-) kultúra úgy kell nekünk, mint egy falat kenyér.Köszönjük és tiszteljük!
 
Fogyasztott ételek és italok taxatíve:
Kajszibarack pálinka 0,2 cl 640 Ft
Cigánymeggy pálinka 0,2 cl 750 Ft
(Saját erjesztésű gyümölcspálinkák)
Olaszrizling 0,5L 1.100 Ft
(Csopak, 2010)
Cserszegi fűszeres 1L 1.950 Ft
(Gyöngyöstarján, 2010)
Kékfrankos- Cabernet Sauvignon Rosé 1L 2.400 Ft
(Pécsely, 2010)
Eszpresszó 250 Ft
5L szódavíz 2250 Ft (450 Ft/L)
Hideg kacsamáj, aszalt paradicsomos baracklekvárral, 1.800,- Ft
Kacsamell, kéksajtos rakott burgonya, ananászos-sárgarépa kompóttal, 2500 Ft
Bélszín laskagombás fokhagyma veloute-val, pirított burgonyával, 3500 Ft
Cserépedényben sült, füstölt csülök, gerslivel, savanyúkáposztával, Kolbászmártással sütve, 1900 Ft
 
Schieszl Vendéglő és Borház
2011 Budakalász, Budai út 83. (térkép)
Tel.: (26) 341-465
Nyitva tartás:
 H-P: 12:00-22:30, Sz: 11:00-22:30, V: 11:00-21:30
Bankkártyával is fizethetünk, az épp aktuális étlap: itt.

(a sörbarátoknak továbbra is Fácánt mérnek 490/korsóért)

2 komment

Címkék: pálinka vendéglő cserszegi fűszeres bélszín csülök kacsamell kacsamáj budakalász borház gersli borozó sebő schieszl wurstsoße csoki szuflé szuvidált

A bejegyzés trackback címe:

https://szindbad.blog.hu/api/trackback/id/tr992963952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barci 2011.07.14. 13:57:43

Remélem kevesen olvassák ezt a blogot :)
Schieszl annyira jó hely, hogy nem akarom, hogy más is tudja, és még nagyobb tömegek járjanak oda, és aztán így ne kapjak asztalt... :) Féltékeny vagyok és irigy, ha szóba kerül ez a hely!
;)

gyedjmaroz 2011.07.14. 21:54:40

@Barci: teljes mértékben egyetértek! Gondolkoztam is az elején, hogy ey elterelő poszttal majd kevésbé magasztalom, sőt, talán még nem is ajánlom, de hát nem ment...:) Remélem azért még, ennek ellenére olvasni fogsz te is... :)