Borbíróság étterem
IX. Csarnok tér 5.
Nyitva tartás: hétfő - szombat: 12.00-23.30
Tel.: 06-1-219-0902
Email: info@borbirosag.hu
Web: http://www.borbirosag.com/
A bejárás viszonylag már elég rég volt (június 30-án), de annak tanulságai vélhetően nem évültek el. Egy borszerda alkalmára a Borbíróság éttermet szemeltük ki. A borszerda elvileg arról szól – csakúgy, mint a torkos csütörtök intézménye –, hogy nyugodt szívvel, viszonylag kockázatmentesen kipróbálhassunk egy-egy nívósabb éttermet vagy vendéglőt. Nem „mi” tartozunk hálával ekkor a helynek a lehetőségért, hanem épp fordítva, a vendéglátóhelynek a megszokottnál is nagyobb fordulatszámon kell dolgoznia legjobb oldalát mutatva a vendégért – még azok számára is, akik normális esetben nem tudnák kifizetni a cehhet. Ennél jobb reklám el sem képzelhető. De sajnos a gyakorlat mást mutat, és ez a Borbíróságon sem volt másképp.
Vizsgált éttermünk illusztris honlapján és a facebook-on ez állt:
„A BORSZERDA (2010. június 30.) keretében minden kimért borunk 50% kedvezménnyel kóstolható!”
Ehelyett csak erre az alkalomra készült borlapon feltüntetett kb. 40 féle borból volt kérhető minden féláron. Azonban ez csöppet sem volt egyértelmű, nem hívták fel erre sem a mi, sem pedig más vendégek figyelmét. Sajnos már rutinunk volt az ilyen "félreértésekben", ezért az elején rákérdeztünk erre. A borszerdára elkészült kártyán található választék amellett, hogy elég szűkös, a szelekció a „magyar fajták” alapján készült, ehhez mérten érdekes a Muscat Ottonel, Portugieser vagy a „Napbor” – utóbbinak meghatározó összetevői francia szőlőfajták.
Másodsorban a korábbi torkos alkalmakból (náluk többször is van egy évben) tudhatnák, hogy teltházat nem visz el két pincér. Fél órákat kellett várni egy-egy borra és talán az sem fordult volna elő egy magát borétteremnek nevező helyen, hogy a borajánlás az étel mellé így hangzik el: "az étlapon van egy szám az étel mellett, azt keresse ki a borlapról". Ha nem is várható el, hogy minden asztal mellett álljon egy sommelier, de legalább – ha már "borbíróság", akkor elvárható lenne, hogy a pincér értsen a borokhoz és tudjon segíteni a választásban. Rossz szokás, hogy a várható teltházra apelláló bevétel-maximalizálás címen nem iktatnak be megfelelő számú és minőségű munkaerőt. Itt a pincérek láthatóan annyira túlterheltek voltak, hogy a rendelés felvételt sokszor meg sem várták (a vesszőnél elköszöntek), ad2 feltűnően kerülték a tekintetünket. Egyszer úgy kellett eléjük ugranom, hogy legyenek szívesek észrevenni és méltóztassanak már kihozni a rendelésünket.
Továbbá a rövidlátó munkaerőhiány-politikának és részben az ebből adódó figyelmetlenségeknek a csalhatatlan jelét szolgáltatta, hogy plusz 1 üveg bor került a számlára két deci helyett. Mellesleg az este folyamán nem mi voltunk az egyetlenek, akiktől elnézést kértek a számla miatt. 3400 forinttal számláztak túl, amit korrigáltak. Próbáltuk szóvátenni ezt később az étterem honlapján lévő fórumán, de feltehetőleg kimoderálták. Elég beszédes, hogy a legutóbbi bejegyzés 2008-as és az összes hozzászólás egyoldalúan méltatja az éttermet és annak személyzetét.
Ezzel szemben a kipróbált ételek összeségében egész jók voltak. Közülük a steaket médium helyett inkább átsütötték és a hús kissé rágós maradt. A friss lecsóban nem találtunk kivetni valót, teljesen rendben volt. A borkorcsolyák közül a sonkás "borcsúszka" nemcsak látványos, de finom, no és a gyümölcsös sajttál is méltatandó, csakúgy, mint az olivakrém.
Tikkasztó nyári nap volt, erősen verejtékeztünk, de a légkondi nem üzemelt (elvileg van nekik, de a látogatás napján ezt sajnos nem érzékeltük). A lenti pince rész meghittebb, hangulatosabb, nyáron hűvösebb. A történtek ellenére sem sikerül elrontani az esténket, de kétlem, hogy magunktól bármikor is visszajönnénk.
Sajtválogatás 1.550,-
Friss lecsó 1.250,-
Lecsó kolbász 150,-
Steak fóliás burgonyával 2.950,-
Natur Aqua (2,5 dl) 350,-
1 liter szóda 800, - (ez kissé drága) Kóstolt borok: Légli Blanc (2009) Györgykovács Imre Olaszrizling (2007) St. Andrea Napbor (2008) Fekete Béla Hárslevelű (2004) Györgykovács Imre Hárslevelű Dúzsi Tamás Rosé (2009) Vesztergombi Ferenc Kadarka (2007) Furmint Oremus (2004) |
Értékelés: 10/3, (alá) |